Monday, May 25, 2015

Mullihotelli uus asukoht, Lihula vald?


Mäletan selgelt enda reaktsiooni, kui mõned aastad tagasi lugesin Läänlase uudist "Hanila vallas avatakse varsti Mullihotell". 
Seal oli juttu ainulaadsest ööbimisvõimalusest, mis asub keset puutumatut loodust ja kus on võimalik voodis lamades taevatähti imetleda. "Vaatad taevasse ja unustad, et peaks magama," oli omaniku kommentaar.

Lootusetu taeva ja tähtede fanaatikuna tekitas see minus vaid ühe soovi: “Üliäge mõte see Mullihotell, tahaksin seal ööbimise kindlasti ära proovida!”

Mullihotelli näol on tegemist unikaalse ja silmatorkava "luksustelgiga", mis pakub ainulaadset võimalust ööbida puutumatus looduses.
Ühelt poolt on tegemist BBC uudistesse välja jõudnud silmatorkava ja kergelt uudiskünnist ülevana kontseptsiooniga, kuid teisalt on see väike ja
lihtne asjakene, mis võib sisuliselt paikneda kus iganes, vajades oma eksistentsiks vaid elektrit ning ilusat kohta.
  

Mismoodi see võimalik on?


Kuigi olen rohkem kui teadlik, et üldjuhul leiab elu varem või hiljem viisi, kuidas üks või teine soov täita, lõid järgnevad "kokkusattumused" ikkagi parajalt pahviks.

Nimelt, tulin siis mina selle aasta veebruaris Lihula valda tööle ning sain kuidagi jutu käigus teada, et meie vallasekretär Ermil Miggur on “juhuslikult” ka Mullihotelli omanik?!?
Et nagu mis mõttes, et seesama Mullihotell, millest ma mõned aastad tagasi lugesin ning mille kohta mõtlesin, et oooo, nii lahe idee ...et mismoodi on võimalik, et ma jooksen sellele teemale otsa siinsamas, Lihula vallamaja kontoris?

Aga jah, tõsi, mis tõsi ning Mulli omanik Ermil oli just alustanud selleks hooajaks pesapaiga otsinguid. Ainuüksi mõte, et mul on võimalus mingil moel kaasa
rääkida, meeldis mulle. See, et mul on praeguseks olnud võimalik ka selle hooaja ettevalmistusprotsessi nii mõneski mõttes mõjutada ja aktiivselt kaasa lüüa, on ülim privileeg.
  
Lõuna-Eestisse, Saaremaale,  Vormsile või kuhugi mujale?

Mida aeg edasi, seda enam Mullihotelli 2015. aasta asukoha idee küpses, muutus ja arenes. Algne mõte oli seotud Lõuna-Eesti või Saaremaaga, kuid need variandid läksid ühtäkki sujuvalt üle Vormsiks, kuhu Mull suurepäraselt sobiks.
Kuna seal imelisel Eesti väikesaarel toimetab ka Lihula ettevõte ProDigi ning kuna Mullil on imeline võime aidata esile tõsta ka mida iganes muud, kaasa arvatud tooteid ja teenuseid, mis selle kõrvale või lähedale jäävad, tundus koostöö ProDigi ja Markkoga (ProDigi juhatuse liige Markko Salm) igati loogiline ning mõistlik samm.


29. aprilli õhtul, kui ühise laua taha istusime, et seda Vormsi varianti arutama asuda, vaatasime
peale paaritunnist mõtete lennutamist üksteisele otsa ja ühtäkki tundus, et kuna me ise kõik ju ikkagi siin, Lihulas, siis miks mitte jätta see suurepärane atraktsioon sel aastal hoopis siiasamasse?

Ermil Miggur, Markko Salm ja Tiit Meel
Jah, tõsi, Lihula vallas ei ole kõike seda, mis on Saaremaal, kus Mull on veetnud viimased kaks hooaega või Vormsil, kuhu ta peaaegu oleks läinud, kuid meil on nii palju muud, mis aitab sellele kontseptsioonile sisu ja väärtust luua.


Seega, vaatamata sellele, et Mullile tekib potentsiaalseid kosilasi üha juurde, on Lihula suund see, mida praegu edasi ajanud oleme ja Lihula vald see koht, kus oleme Mullihotellile nii autoga, jalgsi kui paadiga head asukohta otsimas käinud.
  

Siinkohal lähevadki tervitused ja tänusõnad Tiidule (FIE Tiit Meel), kes meid mööda jõge sõidutas ning kaasa mõtles. "Kui see asi laheneks soodsalt, oleks väga hea!" oli tema kommentaar.
  

Meile endale tundub iga päevaga üha enam, et kogu Matsalu Rahvuspargi ning siinse imetabase looduse kooslus loob selleks, et Mulli hooaeg saaks sel aastal eriti eriline, suurepärased eeldused. Ka "RMK  – Loodusega koos" ning "Mullihotell ainulaadne ööbimisvõimalus puutumatus looduses" on kontseptsioonid ja sõnumid, mis suutelised teineteist vastastikku toetama, täiendama ja kordades võimendama.

Tähenduslik ja piirkonda arendav sotsiaalne ettevõtlus

Ermil on hea eesmärgi nimel nõus andma selle hinnalise atraktsiooni n-ö Lihula kasutada ning keskenduma sel aastal sotsiaalsele ettevõtlusele.

Minu enda silmis on see kui "tänuväärt tööriist", mille abil siinset piirkonda arendada ning aidata fookusesse tõsta mistahes teemasid, tooteid ja/või teenuseid.

Esimene positiivne koostöönäide on juba praegu olemas. Ristturundus ProDigiga võimaldab illustreerida Maale Elamaalgatuse põhimõtteid, võimendada "tööta-kust-iganes" kontseptsiooni ja viia läbi erinevaid sündmusi, mis vajavad tehnilist võimekust.
Nimelt kuulub sel aastal Mulli lisavarustusse kiire internetiühendus ning Mulli asukohal silma peal hoidvad turvakaamerad.
Samas, vaatamata kaasaegsele tehnoloogilistele lahendustele jääb ettevõtmise põhisõnumiks siiski puutumatu loodus, tähistaevas ning rahu ja vaikus.





"Sotsiaalne ettevõtlus,
kodanikualgatus, kaugtöökeskus need on märksõnad, mis mulle hingelähedased ja millest praegu palju räägitakse. Lihula ja Mullihotelli projektiga soovime nihutada piire ja näha, kui kaugele on võimalik läbi ristturunduse ning erinevate osapoolte kaasamise jõuda.
Idee on anda kõigile, kes tahavad ja näevad Mullihotelli näol võimalust oma mõtteid teostada, selleks tööriist. Ükski idee pole liiga hull, kuulame hea meelega kõik pakkumised ära,"
on Ermili mõte ja motivatsioon kogu selle ettevõtmise taga.



"Jah, aga..." versus "Jah, miks mitte...?"

      
Jah, meil on mitmeid AGAsid ja küsimusi, mis lahendamist ootavad ning nii mõnigi kord tahaks öelda "Jah, aga ...", kuid fakt on see, et ainus viis teada saada, kas või mis, on anda endast parim, ja vaadata, mis saab.

Seega, kuna meil pole kaotada midagi peale iseenda panuse, energia ja aja, oleme ”Jah, AGA” asemel valinud “Jah, MIKS MITTE”.


Jah, miks mitte proovida.
Jah, miks mitte loota, et õige pea on meil Lihula vallas olemas suurepärane looduskaunis koht, kuhu Mullihotell püsti panna.
Jah, miks mitte pühendada enda tööväline aeg, nädalavahetused ning suvine puhkus millelegi nii lahedale ning teistsugusele?
Jah, miks mitte töötada selle nimel, et märksõnad sotsiaalne ettevõtlus, heategevus, koostöö, kaasamine, kodanikualgatus, võimaluste loomine, ideede realiseerimine saaksid meie igapäevaelu osaks või vähemalt teemadeks, millel on Lihula kontekstis oma koht.
Jah, miks mitte pidada Lihula valda Mullile samaväärseks kosilaseks nagu teisi Eestimaa ilusaid kohti, kes ootejärjekorras seisavad ning teda enda juurde sooviksid.  

Jah, miks mitte uskuda ja usaldada, et sellest kõigest sünnib otsest ning kaudset kasu kogu piirkonnale ja siinsetele inimestele.


Sinu võimalus kaasa rääkida :)


Kui siiani on Mull olnud justkui luksuslik hotellituba, siis sel aastal see kontseptsioon pisut täieneb ja muutub, pakkudes lisaks majutusele ka erinevaid sündmusi ning muid üllatavaid lahendusi, mis teiega koostöös sündima hakkavad.
   
Sellest tulenevalt on Mulli meeskond avatud headele mõtetele ja ettepanekutele, mida lahedat seal veel ette võtta ning ühtlasi on hetkel VEEL lahtine lõplik koht, kuhu täpselt see omanäoline, tähelepanu tõmbav magnet Lihula vallas paigutub.
 

Kõik pakkumised on teretulnud!
 
Kui see teema Sind kuidagi kõnetas ja mingeid mõtteid tekitas, oleme tänulikud, kui enda ideid ka meiega jagad. 
                        
Ermil Miggur, 5691 3474
ermil.miggur@hotmail.com

ja/või

Kristi Märk,
5668 8385

kriteamwork@gmail.com
Teamwork makes the dream work ;)



Mullihotelli puudutav lisainfo: